De achtergrond van een portretfoto is vaak een stille getuige.

De focus bij portretfotografie ligt in essentie op de persoon die we in het spotlicht zetten. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen rol speelt. Want juist die achtergrond, zakelijk of informeel, neem je onbewust wel degelijk in je op.

Onzekerheden op de voorgrond

Mike en ik kennen elkaar al jaren. Maar wanneer op mijn eerste werkdag bij As you were de helft van zijn gezicht verdwijnt achter de lens van zijn camera om een portret van me te schieten, bekruipt me alsnog een nerveus gevoel. Je kent het ongetwijfeld, dat trillende mondhoekje als je spontane lach begint te twijfelen aan zichzelf. Al je onzekerheden krijgen voor een cameralens ineens een eigen podium, zo lijkt het. En toch hoeft dat helemaal niet. Want ‘als ík mijn werk goed doe, hoef jij je geen zorgen te maken’ zegt Mike, terwijl hij de boord van mijn blouse recht trekt en een enkele blije haar plat strijkt.

Portretfotografie - de achtergrond op de voorgrond.
Portretfotografie - de achtergrond op de voorgrond.
Portretfotografie - de achtergrond op de voorgrond.

Één pose, drie foto’s

Ik poseer in totaal voor drie verschillende achtergronden, met als resultaat een veelzijdige portretfoto, voor publicatie op onze website, op LinkedIn of om een blogbericht zoals dit wat persoonlijker te maken. Later die dag toont Mike het resultaat van de fotosessie. In drievoud glimlach ik mezelf toe. Maar dat is niet het eerste dat in het oog springt. Afgezien van mijn houding, blouse en lichtinval, die nagenoeg hetzelfde zijn, kijken we verrassend genoeg naar heel verschillende foto’s.

In het portret linksboven lijkt de witte achtergrond de natuurlijke warmte van mijn huid en haar te reflecteren, waardoor mijn gezicht in zijn geheel wat oplicht. Dit in tegenstelling tot de zwarte achtergrond, die mijn gezicht als het ware naar achteren drukt in het beeldvlak. Ook steken oneffenheden in mijn omtrek (rebelse haren) weer duidelijker af bij de donkere variant, die tevens alle kleuren wat vertroebelt. Ten opzichte van de foto met de witte achtergrond lijkt mijn gezicht en blouse voor de houten wand juist weer wat dieper van kleur. Omdat mijn huid en haar aansluit bij de kleurtinten van het hout, vormen achtergrond en voorgrond in dit portret vanzelfsprekend één geheel.

Portretfotografie

Het lijkt zo ondergeschikt, hetgeen je achter je rug en schouders neerzet. Maar zo zie je dat achtergrond en voorgrond een interessant spel spelen. Daar houden we rekening mee als we jou of je team voor onze camera zetten. Dat het karakteristieker kan zie je bijvoorbeeld terug in het portret dat we recent maakten van Emile van De Nieuwe Winkel, of Barry en Boaz van Black & Blue Shop.

Vragen? bel, mail of loop even binnen.