Hoi

Aangenaam, ik ben Roy, ik doe inmiddels al een tijdje strategie, concept en vormgeving bij As You Were. Als multimedia vormgever is het mijn werk om mensen te leren kennen en ze helpen hun verhaal te vertellen en vermoedelijk is het fijn als mensen mijn verhaal ook kennen. Dan weten we in ieder geval beide waar we vandaan komen.

Toen ik hier binnenkwam en de skateboards aan de muur zag hangen keerde ik terug in de tijd naar waar mijn reis als vormgever begon. Als skateboarder leer je al vroeg in mogelijkheden te denken. Dat er schoonheid zit in dingen die we voor lief nemen. Dat regels gebroken kunnen worden om nieuwe trucjes te leren, en dat iedereen zijn eigen ding mag doen. Straatschoffies met een eigen eclectische cultuur die niet aan populaire normen voldeed maar inmiddels bijna de norm is geworden. Denk aan toonaangevende merken zoals Vans en meer recentelijk Supreme.

Eclectisch, want alles kon, van David Bowie tot Wu-Tang Clan en van video’s geregisseerd door Spike Jonze naar korrelige Sony VX1000 camerabeelden in de vorm van een cirkel door de fisheye-lens.

Spike Jones

Lima, Peru

Deze samensmelting van grauwe straten met kleurrijke figuren vond ik ook in Lima, Peru. Een stad van tien miljoen bezige mensen met een indrukwekkende vechtlust. Natuurlijke ondernemers sinds de tijden van de Inca’s, die het beste maken van de middelen die ze hebben. Een cultuur geboren uit de aarde en botten van hun prachtige land, die invasieve invloeden simpelweg inlijft en er iets Peruaans van maakt.

Lima, Peru

Inca Kola

Zo heeft Inca Kola daar Coca-Cola van de troon gestoten. Al is het daarna wel opgekocht door de Amerikaanse gigant, zoals heel veel van hun nationale rijkdommen.

Zoals ze daar zeggen; wij zijn zwervers op een gouden bank.

Vertrouwde cultuur shock

Vijf jaar later keerde ik terug naar mijn geboorteland. Ik ruilde het Andes gebergte in voor de dijken, de Amazone voor de Waal en de ceviche voor haring met uitjes. Een soort van vertrouwde cultuur shock. Één ding is zeker, we houden allebei van aardappelen, die komen oorspronkelijk uit Peru trouwens.

Ik heb geleerd dat, ook al maakt alles wat je meemaakt je uniek, we uiteindelijk veel meer gemeen hebben. We hebben natuurlijk niet allemaal dezelfde problemen, maar negen van de tien keer staat er ergens iemand op jouw oplossing te wachten, het is een kwestie van even zoeken. Of vasthouden aan waar je voor staat en afwachten.

Zoals we hier zeggen; op ieder potje past een deksel.

Kleur bekennen - IOK Music

Spotify

Leer mij beter kennen aan de hand van deze eclectische mix van muziek op spotify.

Check Spotify