Huisstijl ontwerpen

Een huisstijl is de vertaling van de merkidentiteit naar een gestandaardiseerde visuele vormgeving. Een huisstijl ontwerpen omvat uiteraard meer dan alleen een logo. Het bestaat uit meerdere onderdelen die op elkaar worden afgestemd. Het ontwerpen van een huisstijl omvat onder andere:

Logo ontwerp

Het logo van een bedrijf is vaak het eerste visuele element dat je ziet. Een logo kan bestaan uit een beeldmerk, een woordmerk, of misschien een combinatie daarvan. Een goed logo is een visuele samenvatting van de merkidentiteit. Ook bij een logo is functionaliteit belangrijk. Een heel langgerekt logo werkt bijvoorbeeld niet als vierkante avatar op social media. Daarom is het belangrijk dat het logo optimaal gebruikt kan worden in alle uitingen.

As you were, Nijmegen - Huisstijlhandboek, typografie
De typografie staat tot in detail beschreven in het huisstijlhandboek.

Typografie

De keuze in typografische stijl bepaalt voor een groot deel de beeldvorming over een merk. We gaan op zoek naar typografie die past het merk. Dat is niet zo simpel als het kiezen van een lettertype. De typografie moet in balans zijn met andere visuele elementen, maar verschillende lettertypes moeten ook onderling kloppen. Daarnaast kan typografie verschillende functies hebben, zoals visuele aantrekkelijkheid of leesbaarheid. Daarom is een typografische hiërarchie essentieel. We kunnen werken met bestaande lettertypen, maar ook een custom lettertype behoort tot de mogelijkheden.

Kleurstelling

Een derde belangrijk element is kleurstelling. Een kleur is doorgaans een bepalende factor in herkenbaarheid. Denk eens aan Ikea of Starbucks. Weet jij welke kleuren erbij horen? Bij het samenstellen van een kleurenpalet kijken we niet enkel naar wat er goed uitziet, maar ook naar kleurenpsychologie. Bepaalde kleuren leveren bepaalde associaties op. Daarmee kunnen kleuren sturend zijn in de beeldvorming van een merk.

Huisstijlhandboek

Natuurlijk kan een huisstijl meer elementen bevatten. Denk aan een custom icon pack, een grafisch patroon en duidelijke stijl fotografie. Alles wat we voor de huisstijl ontwerpen, leggen we vast in een huisstijlhandboek. Daar staat niet alleen in hoe de huisstijl is opgebouwd, maar ook hoe je die optimaal toepast. Zo is het altijd en voor elke uiting duidelijk hoe het merk communiceert.