Fotografie zegt meer dan duizend woorden.

Wie kent deze uitspraak niet? Maar hoe werkt dat nou precies? En vooral, klopt het wat ze zeggen?

Fotografie is een geweldig middel om contextuele of emotionele informatie over te brengen. Daar waar woorden een inhoudelijk verhaal vertellen, zetten we fotografie vooral in om de emotie te prikkelen. In een fractie van een seconde is de sfeer van een verhaal helder wanneer fotografie of video op de juiste manier ingezet wordt.

Daarom is de opmerking ‘beeld zegt meer dan duizend woorden’ niet helemaal juist. Beelden vertellen iets dat woorden niet kunnen en andersom. Beeld zegt dus vooral ‘iets anders’ dan woorden. Beiden zijn nodig voor een goed verhaal.

As you were, Nijmegen - Portretfotografie
Nijmeegse schrijfster Hanneke Hendrix, Foto: Mike Nicolaassen

Portretfotografie

Communicatie draait om interactie en menselijk contact. Portretfotografie geeft persoonlijk beeld aan indirecte communicatie. Kleding, jouw uitstraling, maar ook de setting vertelt iets over je als persoon. Iedereen is anders. We mogen best trots zijn op wie we zijn en dat laten zien. Bijvoorbeeld door jouw team in beeld te brengen, voor jouw personal branding, of door een persoonlijk verhaal te vertellen.

Contentfotografie

Alle fotografie die bedoeld is om iets te vertellen of toe te lichten, noemen we contentfotografie. Dat kan een sfeerimpressie van een evenement zijn, of productfotografie voor een webshop. Zoals het lookbook van Kameleon Nijmegen bijvoorbeeld.

De stijl van fotografie is bepalend in hoe beeld overkomt. Daarom is het belangrijk om afgewogen keuzes te maken in het soort beeld, maar ook in de afwerking van kleur en licht.

Reclamefotografie

Campagne- of reclamefotografie heeft als specifiek doel om een campagne, actie of concept visueel te ondersteunen. Daarmee is het beeld vaak dragend. Reclame fotografie vergt bovenal een sterk concept. Dat begint bij het concept voor de campagne, maar ook voor het specifieke beeld dat daarbij hoort. Vaak gaat het slechts om een paar beelden, maar die beelden moeten wel perfect kloppen.