19 november 2021

Mike Nicolaassen

Laat je zien

Als vrouw mag je trots zijn op wat je doet, maar je mag ook trots zijn op andere vrouwen in je omgeving. In dit geval zijn dat de vrouwen uit Nijmegen. Die mening delen Marie Cecile Oosterhout en Tessa Benders. “Onze stad is toe aan een platform waarin vrouwen hun verhalen mogen vertellen. In ons magazine, BEP, laten we deze vrouwen zien.”

In BEP magazine komen meer dan veertig Nijmeegse vrouwen aan het woord. De verhalen gaan over mooie initiatieven, dromen, carrières, avonturen en levensverhalen.

Onbekend met magazines zijn Tessa Benders en Marie Cecile Oosterhout niet; ze runnen al vanaf 2008 grafisch ontwerpstudio StudioBont. Vorig jaar ontstond op een terras het idee voor het maken van een eigen magazine. Zelf bedacht en gemaakt, van begin tot eind. “Dat is iets waar we altijd al van droomden”, zegt Marie Cecile.

Tessa en Marie Cecile konden dit grote project natuurlijk niet alleen bolwerken. Zo’n 25 professionele tekstschrijvers en fotografen werkten mee om alle vrouwen in beeld te brengen. Die professionals vonden ze na rondvraag binnen hun netwerk en een oproep op sociale media. “Iedereen was meteen enthousiast en wilde graag meehelpen aan ons project”, vertelt Tessa.

Zo ook wij. Samen met storyteller Simone Luijckx vormden wij een team om vier van deze verhalen uit te lichten. Hieronder een korte impressie. Wil je de hele verhalen lezen koop dan je eigen Bep Magazine.

“Het geeft het mij kracht en zelfvertrouwen om niet de mainstream te volgen. Met felroze lippenstift op sta ik in de keuken, maak ik moeras saus, bacon van wortel en Caribische Yaniqueque broodjes.”

Raimunda Carrilho
Eigenaar van restaurant Veggie Galore.

Ze brengt haar Creoolse roots naar voren in een volledig plantaardige keuken.

Raimunda Carrilho. - Eigenaar Veggie Galore

“Je ziet dat de chefkoks bn’ers zijn, zij krijgen het podium. Ik vind juist dat niet de chefs en het eten, maar de bediening en de gastvrijheid het verschil maakt op de avond.”

Jeannine Sok
Schrijft boeken over gastvrijheid en geeft trainingen.

Zet zich in om de Nederlandse cultuur te veranderen waarin het vak van bedienen vooral als bijbaantje wordt weggezet.

Jeannine Sok - Schrijft boeken over gastvrijheid en geeft trainingen.

“Op mijn werk leer ik in sneltreinvaart over botanische gastronomie. Dan ontdek ik weer dat je in een jaar tijd alle namen van planten uit het voedselbos kan leren.”

Anne Poiesz
Gastvrouw bij De Nieuwe Winkel.

Ze wilde ooit een restaurant starten met als doel in één jaar een Michelinster, maar kwam er al gauw achter dat voor haar de kleine dingen veel belangrijker zijn dan een groots carrièredoel.

Anne Poiesz - Gastvrouw bij De Nieuwe Winkel.

“Die scheikundige kennis van bierbrouwen kan ik perfect toepassen op het fermenteren van groenten en fruit. Ik creëer zo hele nieuwe producten en dat is wat ik het liefste doe, de hele dag een Willie Wortel zijn.”

Do Bongers
Eigenaar van de fermentatie winkel en workshops Basic Theory Ferments.

Zij won de prijs voor meest succesvolle en uitzonderlijke brouwer van Schotland en gooide toch het roer om van bier naar eten.

Do Bongers - Eigenaar van Basic Theory Ferments.

BEP magazine laat je de wereld van vrouwen in Nijmegen zien. Bestel het nieuwe Nijmeegse lifestyle magazine!

‘BEP’ kopen betekent dat je het eerste Nijmeegse magazine over vrouwen ooit in huis haalt, maar nog veel meer betekent het support voor hun missie om de diversiteit van Nijmeegse vrouwen te laten zien en wat zij bereikt hebben met elkaar.

Bestel Bep nu