Bij As you were vinden we het leuk om met verschillende mensen samen te werken. Verschillende disciplines samenvoegen om zo elke keer tot een nieuw en uniek eindresultaat te komen. Voor dit project voor De Nieuwe Winkel vroegen we illustrator en natuurliefhebber Livia Matze. Samen met haar maakten we een serie zeer gedetailleerde posters van deze heel gewoon ogende planten. We vroegen haar een stukje te schrijven over het proces en dit project.


Livia Matze

Livia Matze

Illustrator / tekenaar

Ik vroeg me af wie er zo vroeg in de morgen al aan het koken was. De geur die de kamer vulde leek op dat van gebakken ui. Toen deze ineens veel zoeter werd realiseerde ik me dat het van de bladeren kwam! De roller waarmee ik de inkt op de bladeren rolde had wat cellen doen springen, waardoor de geur ontsnapte.

We mogen de natuur best wel wat meer vertrouwen.

De kern van het concept voor De Nieuwe Winkel. De natuur heeft het vaak al bij het rechte eind. Denk bijvoorbeeld aan de biomimetica waarin de mens kijkt naar elementen in de natuur en deze nabootst voor een toepassing in ons dagelijks leven. Precies die natuur wilde we in dit project ook centraal stellen, net als Emile van der Staak doet in zijn gerechten.

Voedselbos

Ons verhaal begint bij het begin. Namelijk in de natuur. Samen met Emile van der Staak, chef van restaurant de nieuwe winkel, fietste Mike op maandagochtend mee naar het voedselbos in Groesbeek om te kijken wat de natuur ons deze week te bieden heeft. Emile vult bakjes met bladen, vruchten en bessen voor komende week. De mooiste exemplaren van deze bladen gaan in een apart bakje zodat wij er mooie afdrukken van kunnen maken.

Blad printen

Elk blad is anders, andere vormen en texturen, zoals kleine haartjes over het hele blad. Of juist een gladde, soms zelfs vettige oppervlakte. Om deze goed te kunnen drukken moet je je aanpassen aan elk blad. Een gangbare manier om bladeren te drukken is het platslaan of drogen van het blad, voor een platter oppervlak. Maar juist die kleine haartjes geven het blad zijn karakter, dus hebben we alleen verse bladeren gebruikt. Beide kanten van het blad geven een hele andere print. De karakteristieke nerven zijn veel zichtbaarder aan de onderkant, waar zij het blad dragen. Die verschillende dieptes maken een gedetailleerde print, versus een groot zwart vlak die vaak ontstaat bij platgeslagen bladeren.

Digitaliseren

We houden enorm van handwerk, maar soms hebben we juist de computer nodig om een zo natuurlijk mogelijk ogend eindresultaat te krijgen. De afdrukken van de bladeren digitaliseren we, zodat we vanuit dat punt alle kanten op kunnen. Om zo min mogelijk detail te verliezen wil je in het digitaliseren zo min mogelijk kopieën hoeven te maken. We gebruiken hiervoor Adobe Capture, een tool van Adobe die een live camera beeld direct om kan zetten in een vector bestand. Daardoor behouden we nagenoeg alle details.

Zeefdrukken

En met alle kanten op kunnen, bedoelen we ook gewoon weer terug naar handwerk. Van elk blad hebben we een poster gemaakt in beperkte oplage. Deze posters zijn op basis van het digitale ontwerp met de hand gezeefdrukt.