Winnaar Roos van Nijmegen

Kleur bekennen

In 2021 mocht de band IOK Music de prijs voor opkomend talent in ontvangst nemen. Al sinds 2008 fotografeert Mike de winnaar van ‘De Roos van Nijmegen’, de lokale competitie voor veelbelovend Nijmeegs muziektalent. Sinds enkele jaren onder de vlag van As you were. Winnaars van deze competitie gaan een dag op pad met Mike voor een nieuwe portret- en/of bandfoto.

Gitarist Sander Nijenhuis schreef een blog waarin hij de photoshoot met Mike omschrijft. Speciaal voor deze gelegenheid vroeg Mike collega-fotograaf Liis om mee te gaan en deze serie als een collaboration te fotograferen.

Kleur bekennen - IOK Music

Gastblog

18 februari 2022

Sander Nijenhuis

IOK trekt zich wat aan van roze.

Vier mensen met vier persoonlijkheden in één band. Hoe kunnen wij ons nu laten fotograferen, zodat iedereen begrijpt wat we als geheel willen uitstralen? Bewust dan wel onbewust? Het is nogal wat. Een bandfoto geeft aan ons publiek een eerste indruk van ons als opkomende band. Het beeld moet dus prikkelen en in feite net zo onderscheidend zijn als onze muziek.

Concept

Van wilde ideeën naar een duidelijk plan.

Zoals dat vaak gaat bij zelfbenoemde creatieve geesten, hadden we meer dan genoeg aan globale ideeën en sterke meningen, maar konden we niets concreet maken. Over één ding waren we het meteen eens; we zochten naar een herkenbaar visueel concept.

Achteraf durven wij te zeggen, het is aardig gelukt. Maar dat het concept zo sterk heeft uitgepakt hadden we niet verwacht. Voor ons is deze photoshoot dan ook een les geweest; het loont zich om lef te tonen en gewoon te doen.

Lef of niet, zonder Mike had dit concept zich niet kunnen vormen. Zo’n twee uur lang hebben we samen met hem ingezoomd op ongefilterde gedachtestromen met ideeën, inspiratiebronnen en veel abstract gelul (gepraat). Daardoor begon het concept vanuit chaos langzaam meer vorm te krijgen.  

De uitkomst was eigenlijk heel simpel. Een goed concept is niet onnodig ingewikkeld maar vooral herkenbaar. Zo besloten we om te poseren ín en mét de kleur roze. Waarom deze kleur? Waarom eigenlijk niet. Mooie kleur, opvallend en het staat ons best goed.

Kleur bekennen - IOK Music
Kleur bekennen - IOK Music

Photoshoot

"Waar zijn we aan begonnen"

Nog voor we konden poseren, moest ons rekwisiet in de vorm van een roze twee bij twee meter vierkant doek midden op straat in elkaar geschroefd worden.

‘Waar zijn we eigenlijk aan begonnen?’ dachten we – en de bewoners van Beek-Ubbergen vast ook – toen we ons decor de eerste heuvel op sleurden. Gelukkig werden we aangemoedigd door Mike en zijn collega-fotograaf Liis, die de uitkomst van het project al voor ogen hadden.

Een uur lang hebben we met zijn vieren op een koude heuvel gestaan, midden tussen de doornstruiken. Terwijl Mike en Liis ons vroegen om minuscule aanpassingen aan onze kant. Uiteindelijk is dit beeld op de heuvel als onze nieuwe primaire bandfoto gekozen. Een mooi voorbeeld hoe ongemak (en een beetje lef?) samen met vakkundige en gepassioneerde fotografen kan leiden tot iets heel bijzonders.

Kleur bekennen - IOK Music
Kleur bekennen - IOK Music

Spotify

Binnenkort dropt IOK Music haar eerste album! De eerste single staat alvast online op Spotify.

Check Spotify